از هشتم مارچ روز جهانی زن با شعارهای «آپارتاید جنسیتی را محکوم میکنیم»، «زن افغانستان را از اسارت نجات بخشید» از طرف شورای بانوان بنیاد شهید مسعود روز پنجشنبه برابر با ۷ مارچ ۲۰۲۴ در شهر دوشنبه تاجیکستان بزرگداشت به عمل آمد.
هدف از برگزاری این برنامه محکوم کردن عملکرد ظالمانه و زنستیزانه طالبان در مقابل زنان افغانستان و پیام به جامعه جهانی به خاطر سکوت و بیتفاوتی در مقابل فریاد عدالتخواهی زنان افغانستان و تشویق و حمایت از مبارزه و مقاومت برحق زنان افغانستان بود.
در این برنامه بیش از صد نفر فعالین حقوق زن، حقوق بشر، خبرنگاران و زنان معترض افغانستان، اساتید دانشگاه، و فعالین حقوق زن تاجیکستان شرکت کرده بودند:
1- شروع برنامه با گردانندگی مسؤل دارالانشا شورای بانوان با خواندن مناجات نامهای از خواجه عبدالله انصاری و اهمیت گرامیداشت از هشتم مارچ، روز جهانی زن و مقایسه زنان کارگر نیورکی با ۲۰ میلیون زن افغانستانی در بند کشیده تحت حاکمیت طالبان آغاز شد. وی اظهار داشت که اگر آن زمان جسم ۱۲۹ زن نیورکی در کارخانه نساجی آتش گرفت و نابود شد، امروز روح ۲۰ ملیون زن افغانستانی در میان شعلههای آتش تطاول و تکسالاری میسوزد و در حال نابود شدن است. بناء هشتم مارچ برای زنان سرزمین ما روایتی دیگر دارد: حدیثی به معنی فریاد عدالتخواهی و تحقق آزادی.
2- در این راستا محترم احمد ولی مسعود، رئیس عمومی بنیاد شهید مسعود، بعد از سلام و خوشامدگویی، از اهمیت نقش زن در جامعه و اینکه بدون نقش زن ما نمیتوانیم یک جامعه پر عطوفت و انسانی داشته باشیم، از اینرو ما هشتم مارچ را گرامی میداریم؛ چون معتقد هستیم که بدون زن نمیتوانیم یک جامعه متمدن و مرفه داشته باشیم، این همایش شکوهمند را به این خاطر برگزار کردیم که صدای خود را به زنانی که در اسارت طالبان بسر میبرند، برسانیم که از یاد ما نرفتین، فراموش ما نشدین و با تمام احساس و با تمام وجود با شما هستیم و تلاش میکنیم اگر خدا خواسته باشد از این قید و بند آزاد شوید، همه مردم افغانستان آزاد شوند.
قطعا همه میدانیم که زنان در سیاهچاله طالبان قرار دارند و روز به روز کرامت والای انسانی و عزت شان پایمال میشود و مورد تجاوز کسانی که ادعای اسلامی بودن میکنند، قرار میگیرند. زنان افغانستان که ناموس یک ملت و یک کشور هستند، عمدا توسط طالبان توهین و تحقیر میشوند، از اینرو ما آمدیم که از این تریبون بیان کنیم که به مبارزه و مقاومت خود ما ادامه میدهیم و به خاطر آزادی زنان سرزمین مان، افغانستان در اساسی ترین برهه تاریخی قرار دارد چون در طول تاریخ هیچوقتی زنان افغانستان این گونه توهین و تحقیر نشده بودند که امروز توسط طالبان میشوند.
یک جمله معروف است که میگویند اگر در جامعه یک مرد بیسواد باشد تنها یک فرد بیسواد است و اگر یک زن بیسواد باشد، یک جامعه بیسواد است. بناء زنان معماران یک جامعه هستند؛ چون سرنوشت یک جامعه به دست زنان رقم میخورد، بنابر این دشمنی طالب با زن است؛ چون در پشت این ماجرا حلقات و دستهایی است که بخاطر کارهای استخباراتی و ترویج تروریزم به آن پا فشاری میکنند. قطعا در پشت طالب دست کسانی دگر هست که زن افغانستان، تعلیم، تحصیل، خانواده و جامعه را نشانه گرفته است.
به خاطر بیثباتی افغانستان، چرا تفکر طالبانی در هیچ کشوری تحقق پیدا کرده نمیتواند به جز افغانستان، چون گرافی که از طرف سازمان ملل نشر شده افغانستان یگانه کشوری است که بیشترین بیسواد را دارد و بیشترین آن زنان هستند. اگر این وضعیت دوام کند چند نسل دیگر تاوان خواهیم داد. یگانه راه حل مشکل افغانستان آگاهی و بیداری در میان خانوادهها و جامعه است. پس هدف از برگزاری این محافل آگاهی است و نیاز مبرم است که ما دشمنان اصلی مردم افغانستان را بشناسیم. تنها طالب نیست در پشت طالب دست های بزرگی است برای بیثباتی افغانستان، با تاکید بر این که چه کسانی بودن احمد شاه مسعود، استاد شهید و صدها شخصیت دیگر ما را به شهادت رساندند. طالب به تنهایی که نمیتوانست این کار را بکند؛ چون هدف دشمن نابودی تاریخ و فرهنگ ما بود. پس ما در پهلوی مقاومت به مقاومت فرهنگی و آموزشی نیاز داریم و اعتمادسازی کنیم و اختلافات خود را از بین ببریم.
ما باید مقاومت فرهنگی را راه اندازی کنیم و بنیاد شهید مسعود به آن عده از خواهران که از نعمت سواد محروم ماندهاند بخشهای آموزشی آنلاین را راه اندازی میکند.
در اخیر محترم احمد ولی مسعود اظهار داشت که هدف ما از مقاومت روایت کلان است و مقاومت ما به خاطر نجات از عزت و ناموس خود در افغانستان است و مقاومت به معنی جنگ نیست، بلکه مقاومت ما در مقابل اشغالگری و کشتن بیرویه انسانهای بیگناه و محدود شدن و در اسارت کشیدن زنان و آزادی آنها توسط طالبان است و مبارزه ما تا سرحد آزادی افغانستان است.
3- در ادامه پروفیسور شریف زاده فرنگیس خدایی، رئیس انستیتوت زبان و ادبیات به نام رودکی اکادمی علمهای تاجیکستان با موضوع جایگاه دیروز و امروز زن در جامعه از تاریخچه نقش و حضور زنان در بخشهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در ادوار تاریخ بحث کرد و نقش و حضور زن و حقوق آنان را در طول تاریخ مهم و ارزنده دانست که در تمام بخشهای اجتماعی زنان سهیم بودند و از حق بالای انسانی برخوردار بودند. او تاکید کرد که زن و مرد مشابه نیستند اما از لحاظ حقوق انسانی برابر اند، به عنوان مثال از ملاله میوند زن افغانستانی نام برد که با سرودن یک قطعه شعر مسیر جنگ را تا پیروزی کشانید در ادامه از کبرا نورزایی اولین وزیر زن افغانستان یاد کرد خاطر نشان کرد که زنان چه در روزگار قدیم و جدید نقش برازنده مهم و اساسی را در افغانستان داشتند.
اما با رویکار آمدن طالبان در افغانستان زنان از بخشهای سیاسی و دولتداری، حذف زنان از رسانه ها، منع دختران بالاتر از صنف ششم از مکتب و منع دختران از دانشگاه ها و تحصیل محدودیت های نامعقول و ناراحت کننده در قرن ۲۱ توسط طالبان برای زنان افغانستان اتخاذ شد و این محدودیتها هر روزه بیشتر میشود.
در اخیر پروفسور شریف زاده اظهار داشت که رئیس جمهور تاجیکستان جناب امام عالی رحمان بارها خواستار توجه جامعه جهانی و سازمان ملل بخاطر مشکلات افغانستان و سرکوب شدن زنان و رسانهها توسط طالبان شده است.
4- سهیلا احمدی دانشجوی دکتری حوزه زنان با موضوع مصادیق ظلم در پرتو آیات قرآن و حقوق بشر و مصادیق آن در عملکرد طالبانی با زنان با اشاره بر تاریخ و نامگذاری هشت مارچ روز همبستگی زنان، گفت که با آمدن گروه ستمگر، غاصب و زنستیز طالبان، صدها جنایات و ظلم علیه زنان از سوی این گروه صورت گرفتهاست. او تصریح کرد که افکار تروریسم و افراطگرایی زنان را فاقد قابلیت و عاملیت میداند و تمام حقوق و سرنوشت آنان را سلب کردهاست.
خانم احمدی افزود: «زنان زیر سلطه طالبان حق تحصیل، حق کار و حق مشارکت سیاسی (حق انتخاب شدند و انتخاب کردن) و حتی حق انتخاب همسر را هم ندارند.» او بهعنوان یک پژوهشگر دینی گفت که تمام برداشتهای طالبان علیه زنان، غیر اسلامی است و حتی کلمه توحید که در معنی جامعاش “آزادی از بندگی به غیر الله است” نیز نقض شدهاست. وی خاطر نشان کرد که طالبان زنان افغانستان را خلاف مفهوم کلمه توحید “بنده خودشان” ساختهاند.
5- پخش نوار تصویری از وضعیت اسفبار زنان افغانستان زیر سلطه طالبان صورت گرفت که همه با کمال اندوه آن را تماشا کردند.
6- نیلوفر متین یکی دیگر از سخنرانان و عضوی شورای بانوان با موضوع زنان و مقاومت: خانم متین اظهار داشت بعد از روی کار آمدن طالبان در افغانستان زنان مدت سه سال است که در مقابل ظلم و جنایت طالبانی مبارزه میکنند و بانوان افغانستانی اولین کسانی بودن که فراخوان رهبر جوان احمد مسعود را لبیک گفتن در مدت دونیم سال بیشتر ظلم و جنایت طالبان بالای زنان هر روزه بیشتر میشود، اما زنان افغانستان سکوت اختیار نکردند در مقابل ظلمت طالبانی تا پای جان رزمیدند و ایستادگی کردند و هنوز هم میرزمند و کسانیکه میخواهند تروریست و افکاری تروریستی بالای مردم افغانستان بزور بقبولانند تحقق این آرزو محال است چون مردم افغانستان بویژه زنان اجازه نخواهند داد اگر طالب ها مکاتب و دانشگاه ها را به روی زنان بستند اما مدارس های انتحاری و پرورش تروریستی در اکثر ولایت ها ایجاد کردند و افغانستان را به مرکز تولید تروریست ها مبدل کردند.
در اخیر خانم متین تاکید کردند که این جامعه جهانی است که هفتهوار چهل میلیون دالر به طالبان میفرستد اما با این همه پافشاری جامعه جهانی جلو مقاومت زنان افغانستان را در مقابل طالبان گرفته نمیتواند. حق با ماست و ما پیروز خواهیم شد.
7- دکتر شمس الحق آریانفر رئیس فرهنگی بنیاد شهید مسعود یکی دیگر از سخنرانان برنامه تذکر داد که در رابطه به وضعیت زن در افغانستان سه نکته قابل تحمل است: اول، خوب است که روزجهانی زن از روز زن افغانستان گرفته شود اما روز زن از روز گرفته شده است که چند زن بخاطر گرفتن و بیشتر شدن دستمزد شان به خیابان های نیورک رفتن و اعتراض کردند.
این در حالی است که ۲۰ میلیون زن افغانستان توسط موجودات بنام طالب زندانی شده است و این ۲۰ میلیون بخاطر تثبیت انسانیت اش مبارزه میکند و در دنیا تا هنوز همچو رویداد نگذشته، زن در افغانستان از حق تحصیل، کار و آزادی محروم است، به جرم زن بودن کتک میخورد در مقابل خانواده اش تجاوز و شکنجه و حتی زندانی با خانواده اش میشود.
ظلم که در افغانستان در حق زن روا داشته شده در جهان بینظیر است و همچنان مقاومت زنان افغانستان نیز در مقابل این جنایتها بینظیر است، زن افغانستان در مقابل گروه ایستاده که با زبان انسانیت، اخلاق و منطق آشنایی ندارد؛ نیرویی که جهان در مقابل آن ایستاد شده نتوانست از ترسش اما زنان افغانستان در مقابل این گروه جهل ایستاد شده است این رویداد هم بینظیر است.
با تاسف مسامحه، سازش و تعامل دنیا با چنین نیروی سفاک و جانی هم بی نظیر است. شاید در فکر کسی هم نمیگذشت که طالبان دوباره در افغانستان حاکم شوند و دنیا و سازمان ملل در مقابل این همه جنایت طالبان خاموشی اختیار و فقط با یک اعلامیه محکوم کند، اولین حرف خدا این است که بخوان طالب میگه نخوان در مقابل حرف خدا ایستاد شده اند.
در اخیر هم دکتر آریانفر ابراز داشتند که پیامبر اسلام در زمان جاهلیت حضرت فاطمه رض با خود در مجالس مردانه میبرد و در سر زانوی خود مینشاند نوازش میداد، پیامبر خدا میگوید من سه چیز را در دنیا دوست دارم: عقل، زن و نماز. در اسلام زن حق تحصیل کار، تجارت و مشارکت سیاسی را دارد اما طالبان بر خلاف اسلام اوامر خدا و پیامبرش عمل میکنند.
8- دکلمه شعر در مورد زنان توسط شکیلا محمدی دخت افغانستانی صورت گرفت که همه به آرامی به آن گوش دادند.
9- همچنان خانم راضیه جویا با موضوع حقوق زن در اسلام و رویکرد طالبا ن روز زن را با ابراز تسلیت به زنان افغانستانی ما به گرامیداشت مینشینیم. روز زنده به گور شدن زنان ما، زنده به گور شدن روح شان، امید های شان، آرمان ها و اهداف شان، خوشی ها و دلخوشی های شان. زنان ما زیر یوغ بربریت بدترین سرنوشت را در تاریخ سپری می نمایند. تحت نام دین، فرهنگ و برای برآورده شدن امیال حکام مستبد و اشغالگر به عنوان نخستین قربانی به بردگی کشیده شده و از هر نوع حقوق و ارزش های انسانی، ایمانی و اجتماعی خویش محروم گردیده اند. در بعد دینی، متاسفانه دو خطر زنان را تهدید می نماید، یکی برداشت ها و تفاسیر مردسالارانه و قبیلوی و دیگر سوء استفاده از استثناآت و شروط احکام دینی بر علیه زنان. برای حل این معضل، نیاز است تا علما و اهالی خبره، احکام دینی را با توجه به شرایط و نیاز جامعه امروزی مورد دقت و بازبینی مجدد قرار دهند.
در فرجام، داعیه مبارزاتی ما زنان در مقابل گروه جهل و مستبد و ضد مدنیت طالب منحصر به دستیابی به حق آموزش یا کار و حضور در جامعه نبوده بلکه به مبارزه حقیقی و تاریخی مبتنی بر احیای هویت تمدنی و فرهنگی والای خطه مان می باشد که در آن ارزش های انسانی و دینی توام با حفظ حقوق و جایگاه هر موجودی فارغ از جنسیت رعایت گردد. فرهنگ و تمدن که افتخار پروریدن نخستین پادشاه زن چون پوراندوخت، نخستین سلطان زن مسلمان چون سلطان راضیه و نخستین فرمانده ارتش به رهبری زن مثل آپرانیک را دارد، و همان دین راستین که نخستین باورمندش و نخستین شهید راهش خدیجه و سمییه بوده است.
10- در ادامه سوریا باور استاد دانشگاه با ناگوار خواندن وضعیت زنان در افغانستان، گفت که زنان افغانستان زیر حاکمیت گروه زن ستیز با شرایط بد قرار دارند و منصفانه نیست که این روز را تبریک بگویم.
خانم باور با اشاره بر موارد تاریخی افغانستان تصریح کرد که سایه تروریسم همواره بر سر زنان کشور پهن بوده و در گذشتهها نیز زنان از یک سری حقوق انسانی و اسلامیشان محروم میشدند. وی اضافه کرد که در ۲۰ سال گذشته زنان در عرصههای مختلف جامعه پیشرفتهای داشتند که این دستاوردها هم برای جامعه و هم برای زنان مهم و اساسی بود.
او افزود: امروز تمام کشورهای اسلامی تلاش دارند تا به زنان بنابر اقتضای زمان جایگاه و هویت بهتر بخشند و همه کشورهای اسلامی با اتفاق آرا به زنان حقوق قائل اند. اما در افغانستان زیر حاکمیت طالبان، زنان در هیچجای از جامعه قرار ندارند.
این استاد دانشگاه، عامل ترویج تروریسم را طی ۲۰ سال گذشته، شگافهای قومی، مذهبی و زبانی و در عین حال طبقه بندی جنسیتی خواند و همچنان تصریح کرد “رژیمی با مبانی فکری تروریسم در افغانستان حق کسب دانش، حق کار و حتی دسترسی زنان را از خدمات صحی گرفتهاست.
11- دکلمه شعر در مورد جایگاه زن توسط شاعره مدعلی یکی از شاعران زبر دست و جوان تاجیکستان صورت گرفت که همه به آن گوش سپردند.
12- زهرا کاظمی، عضو شورای بانوان یکی دیگر از سخنران های برنامه با عنوان آپارتاید جنسیتی بیان داشت که طالبان به غایت مردسالارند و به زن غالباً به دیده انسان درجه دوم می نگرند. باور اکثریت طالبان بر این است که زن در تملک مرد خویش است و باید در همه امور بی چون و چرا از مرد خود اطاعت کند.
بدبختانه، حکومتداری و جهان بینی طالبان آنقدر عقب گرا و برداشت شان از دین آنقدر افراطی است که می تواند زندگی را برای هر انسان آزاد به ویژه برای زنان به دوزخ مبدل کند. بازندگان اصلی این تهاجم بنیادگرایانه زنان هستند!
اقدامات محدودکننده طالبان علیه زنان، محرومیت زنان از حضور در عرصههای سیاسی،محدودیت حضور در فعالیتهای اجتماعی، ممنوعیت تحصیلی و همچنین محدود کردن زنان در فعالیتهای اقتصادی و رسانه اي نمايانگر واضح آپارتايد جنسيتي ميباشد. با دربند کشیدن و خاموش ساختن نمیتوانید مانع مبارزه ما شوید بلکه ما را بیشتر از پیش قویتر میسازید، نسل امروز نسل تغییر و تحول است تا آزادی و برابری مبارزه خواهيم كرد.
13- نمایش نوار تصویری از دختر های بازمانده از مکاتب در زیر اداره طالبان و بیان رویاهای که دیگر به آنها به کابوس مبدل شده است.
14- در اخیر برنامه هم یک اعلامیه که توسط شورای بانوان آماده شده بود بخاطر محکوم کردن جنایت طالبانی و پیام به جامعه جهانی، که توسط خانم میناگل غیاثی به خوانش گرفته شد.
گزارش از برنامه کابل
در کابل نیز شماری از بانوان جبهه مقاومت ملی که به گونه مخفی فعالیت می کنند برنامه ای را بخاطر گرامیداشت از هشتم مارچ روز جهانی زن راه اندازی کرده بودند بتاریخ 29 فبروری سال 2024 که در این برنامه حدود 40 نفر از بانوان شرکت کرده بودند.
شورای بانوان جبهه مقاومت ملی افغانستان در داخل کشور با راهاندازی محفلی از فرارسیدن مناسبت هشتم مارچ، روز جهانی زن تجلیل به عمل آوردند. در این محفل که دهها زن و دختر در آن اشتراک کرده بودند، پیرامون اهمیت هشتم مارچ و ضروت گرامیداشت از آن، قبح رفتار ظالمانه گروه طالبان در برابر زنان و دختران، چگونگی مبارزه علیه این گروه تروریستی برای نیل به حقوق از دست رفته صحبت همهجانبه صورت گرفت. همچنان سخنرانها و مهمانان خواستار توجه نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد در دفاع از حقوق و آزادیهای زنان و دختران شده و هشدار دادند که ادامه سیاست تعامل با طالبان نه تنها راهگشا نیست، بلکه وضعیت زندگی مردم را وخیمتر ساخته و این گروه را در سرکوب شهروندان جدیتر و بیپرواتر میسازد.
Leave Your Comment